Beschrijving

Henryette Weijmar Schultz

Kunst betekent zingeving. Wat kunsten­aars doen, is vertellen hoe je de wereld kunt zien. Een kunstwerk kan daar­door een houvast zijn, in de eerste plaats voor de kunstenaar zelf. In de tweede plaats voor de om­standers die immers op dat moment in de tijd deel uitma­ken van eenzelf­de realiteit als de kunste­naar. Kunst dus als houvast. Zo is het ook geworden voor Henryette, een rustpunt in haar dagelijks be­staan, een wereld waarin zij de dingen verwerkt en de uitkomst daarvan zichtbaar maakt. Zij plaatst de mens naast het dier in een fantasiewereld die schoonheid uitstraalt, maar die soms ook bedreigd wordt. Het zijn momentopna­mes met al zijn vreugdevol­le maar ook angstaanjagende aspecten. De liefde voor mens én dier is overduidelijk aanwezig. Het zal U opvallen dat op haar schilderijen niet zelden maskers voorkomen. Ook de Griekse mythologie inspireert haar. De schilderijen boeien zowel van dichtbij als van veraf en vertellen een verhaal. Welk verhaal, dat vult ieder voor zich zelf maar in, aldus Henryette.

Henryette Weijmar Schultz is geboren in Zwijndrecht en groeide op in Dordrecht. Zij studeerde muziekgeschiedenis en volgde een opleiding aan de tekenacademie. Daarnaast wijdde zij haar talenten aan de piano en de gitaar. Echter, in het begin van de jaren tachtig werd het schilderspallet haar manier van spreken. Dat daarin haar talent lag werd al snel duidelijk. Ze begon met het maken van portretten. Haar meest bekende opdrachtgever werd John Denver. Hij zag werk van haar en was direct verkocht. In 1982 reisde zij naar Aspen, Colorado, om het schilderij persoonlijk bij hem af te leveren.

In de loop van de jaren begon ze haar horizon te verbreden en werden steeds meer surrealistische elementen in haar werk zichtbaar. Zij vond hiervoor inspiratie bij Willink, Michael Parks en Salvador Dali. In 1993 verscheen een kalender van haar werk. En vele exposities volgden. Zo waren haar schilderijen o.a. te zien op het KRO schaaktoernooi Man en Paard, in de jaren 90 een populair radioprogramma. Hans Bohm werd een “fan” van haar. Werkstukken op het thema schaak zijn terug te vinden in het boek Spel uit de kunst in de kunst, schaken en schilderkunst in de Nederlanden van middeleeuwen tot heden (L.C.M. Diepstraten 2001 pp 119-121).

Hét hoogtepunt in haar carrière tot nu toe was de uitnodiging in 2003 om in Mozarts Geburtshaus in Salzburg te exposeren met 13 van haar schilderijen. Deze gebeurtenis vormde voor haar een uitdaging om ook Mozart zelf te schilderen. Zij baseerde zich daarbij op het werk van twee vakgenoten uit Mozart’ s tijd, Joseph Lange en Dorothea Stock, en op al hetgeen ze over hem gelezen had. De twee maanden expositie in Salzburg werden twee jaar!

Ongedwongenheid is de sleutel voor mijn talent. “Ik kijk niet te ver vooruit” zegt ze: “Ik schilder wat er in mijn hoofd opkomt en wat zich in mijn leven voordoet. De techniek moet bij mij in orde zijn, maar is niet het belangrijkste. Mijn leidraad: waar de ziel het penseel verlaat, heerst de Muze”.

Exposities o.a.:

1982 Gemeentehuis Ten Boer
1984 Martini Ziekenhuis Groningen
1985 Onderdendam (Galerie Little Dipper)
1986 Veldhoven (Congrescentrum)
1989 KRO’ s schaaktweekamp Jan Timman en Nigel Short
1991 Galerie De Metro Borger
1991 St. Lukas Ziekenhuis Winschoten
1991 Antonius Ziekenhuis Sneek
1994 Spaarne Ziekenhuis Haarlem
1994 St. Lukas Ziekenhuis Winschoten
1994 Antonius Ziekenhuis Sneek
1995 Artotheek Veendam
1996 Belastingkantoor Gorinchem
1996 Eemland Amersfoort
1997 Galerie Briljant Briltil
1998 Expositie aan huis Bedum
1999 Galerie Briljant Briltil
1996 Galerie De Valk Harlingen
1996 Gasunie Groningen
1996 De Koning en de Dame Feernwerd
2003 Mozart’ s Geburtshaus Hagenauerstube Salzburg
2006 Richards Kunstatelier
2007 Universitair Medisch Centrum Groningen
2014 Harmoniegebouw Rijksuniversiteit Groningen
2014-2019 Galerie aan huis

Diversen:

1989 KRO-studio Hilversum i.v.m. schaaktweekamp Timman-Short
1993 Kalender Schering
1989 Tv-programma ‘De vrijdag is anders’
2001 L.C.M. Diepstraten: Spel uit de kunst in de kunst. Schaken en schilderkunst in de Nederlanden van Middeleeuwen tot heden. (ISBN 90 901541)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *